Párbeszéd a zenéről

Párbeszéd a zenéről 


Koncertsorozat egyetemi szakkollégiumokban

Párbeszéd a zenéről sorozat célja, a hiányzó párbeszéd megkezdése művész és fiatal hallgató között. Az egyetemista hallgatóknak szóló interaktív komolyzenei sorozat helyszíne a diákok „szellemi otthonai”, az egyetemi szakkollégiumok.

 A művészet megőrzéséhez és a koncertélet hosszú távú fennmaradásához kétségkívül szükséges, hogy a jövő értelmisége ne csak szakemberként legyen képzett, hanem kialakuljon affinitása, érzékenysége, és ezáltal elkötelezettsége a művészetek iránt.

Ezt a célt szolgálják a Magyar Zeneművészeti Alapítvány és a Mezítlábas Zenészek Művészcsoport együttműködéséből létrejövő különböző tematikájú beszélgetéssel összekötött koncertek, melyek sorozatként látogattak el eddig Budapest és Kolozsvár egyetemi szakkollégiumaiba.

 

A sorozat három nagy tematikus részre tagolódik:

·         Improvizáció, mint közös élmény

·         Színház és Zene

·         Kor-társ? - Találkozás és beszélgetés fiatal zeneszerzőkkel

 

A sorozat első koncertje 2011. február 17-én hangzott el a Rajk László Szakkollégiumban. A 2011-es tavaszi félévben a sorozat –támogatás hiányában- önkéntes alapon zajlott és három budapesti kollégiumot vont be.

2011. szeptembertől a sorozat budapesti támogatója az OTP Bank és ennek köszönhetően mostanáig a Rajk László, a Társadalomelméleti, az ELTE Bolyai, az Eötvös és a Lengyel Gyula BGF Szakkollégiumokban tudott a projekt elindulni.

A 2011/12-es tanévben a Bethlen Alap támogatásával sikerül megvalósítani, hogy a projekt határon túli egyetemistákhoz is eljuthasson, így a kolozsvári egyetem hallgatóihoz, a Mikó Imre Jog- és Közgazdaságtudományi Szakkollégiumba látogatnak el a művészek három alkalommal. 

http://parbeszedazenerol.blogspot.com/