Koltai Katalin - gitárművész

Zenei tanulmányok

Koltai Katalin 1982-ben született Budapesten. 7 évesen kezdte zenei tanulmányait, 8 évesen kezdett klasszikus gitáron játszani.

A zeneiskolai évek után a Bartók Béla Zeneművészeti Gimnáziumban, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, a brüsszeli Királyi Konzervatóriumban és a Maastrichti Konzervatóriumban tanult.

2007-ben diplomázott -summa cum laude- gitárművészként és zenetanárként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Eötvös József osztályában, majd 2009-ben a Conservatorium Maastricht-ban Carlo Marchione növendékeként.

Ezekben az években Szilvágyi Sándor, Róth Ede, Eötvös József, Antigoni Goni, Carlo Marchione klasszikus gitár-, illetve Arnóth Balázs, Bánfalvi Béla, Hargitai Géza kamarazene osztályában tanult. Emellett több magyarországi és külföldi mesterkurzuson vett részt többek között J. M. Gallardo del Rey, Daniel Blumenthal, Adorján András osztályában.

Előadóművészi tevékenység

Gitárművészi pályáját az új utak keresése, az előadói szabadság, a gitárrepertoár szélesítése, a kortárs zene széles körű népszerűsítése, az összművészeti törekvések jellemzik.

Szólistaként és kamaraművészként rendszeresen koncertezik Magyarországon és külföldön.

Németországban, Dániában, Belgiumban, Lettországban, Hollandiában, Finnországban, Észtországban, Spanyolországban, Ukrajnában, Horvátországban, Ausztriában és Angliában adott koncerteket.

Többek között olyan rangos zenei események meghívottja, mint a finnországi Kuhmo Chamber Music Festival,  a dániai Thy Chamber Music Festival, a londoni Greenwich International Early Music Festival, az észtországi Fiesta de la guitarra, a Békés-Tarhosi Zenei Napok, az Őszi Fesztivál, a Making New Waves Fesztivál, a budapesti Ifjúsági Kortárs Zenei Estek.

Résztvett a granadai “Interpretation of Spanish Song” Fesztiválon, ahol amellett, hogy meghívott művészként koncertet adott, alkalma nyílt Teresa Berganza ének mesterkurzusán korrepetitorként dolgozni.

Nagy hangsúlyt fektet a kamarazene játékra és rendszeresen készít saját átiratokat. Duó partnerével Bodrogi Éva, énekművésszel hozták létre a Mezítlábas Zenészek művészcsoportot, melyben a hagyományos repertoár játéka mellett összművészeti produkciókat hoznak létre és keresik az új hangszerkombinációk lehetõségeit is.

Koltai Katalin hathúros spanyol klasszikus gitár mellet nyolchúros gitáron is rendszeresen játszik.

Koltai Katalin 2008. óta rendszeresen játszik a Magyar Állami Operaház zenekarában; Kurt Weill: Mahagonny városának felemelkedése és bukása (2009) c. darabjában elektromos gitárt, valamint Ránki György: Pomádé király új ruhája (2008-) c. operájában klasszikus gitárt.

Hangfelvételek

Koltai Katalinnak 2007 nyarán jelent meg első szóló CD-je.

Ezt követte a 2008 decemberében megjelent CD, melyen a Győri Szimfonikus Zenekarral és Antal Mátyás, karmesterrel Harold Schiffmann, amerikai zeneszerző gitárversenyének World Premier-jét játsza. A CD az amerikai North/South Recordings gondozásában jelent meg és jelenleg a Naxos terjeszti.

Felvételeket készített a Magyar Rádió felkérésére, többek között a Made In China című hangjátékhoz.

2011 őszén jelent meg Koltai Katalin és Győri Noémi új CD-je a HUNGAROTON kiadásában.

Jelenleg van kiadás alatt a Koltai Katalin által vezetett zenei együttes, a Mezítlábas Zenészek első lemeze a Gryllus Kiadó által.

Összművészeti produkciók, ősbemutatók, dedikált művek

Koltai Katalin intenzív résztvevője a magyar és nemzetközi kortárs zenei életnek. Számos zeneszerző dedikálta neki műveit, több magyar és külföldi ősbemutató közreműködője.

Művésztársaival nem riadnak vissza a műfaji kísérletezéstől sem, így például összművészeti produkciók létrehozásában is aktívak.

A Made in China c. (Krétakör) produkció kezdeményezője, társalkotója és zenész-előadója, melyben több mint 60 előadáson szélesebb közönség találkozhatott a kortárs összművészettel, és ismerhette meg többek között a klasszikus gitárjátékban rejlő lehetőségeket.

Szintén Koltai Katalin kezdeményezésére 2010 novemberében született meg új összművészeti produkciójuk Mezítlábas Opera címmel Bodrogi Éva (szoprán), Gyabronka József (színész), Bartek Zsolt (klarinét) és Török Tamara (dramaturg) közreműködésével.

Rendszeres kamarapartnerei többek között Bodrogi Éva (énekművész), Bartek Zsolt (klarinétművész), Láng Annamária (színész), Bali János (karmester, furulyaművész), Gyabronka József (színész), Győri Noémi (fuvolaművész), Rohmann Ditta (csellóművész) és Christopher Orton (furulyaművész), Krulik Eszter (hegedűművész).

Koltai Katalin számos kortárs magyar és külföldi zeneszerzőnek mutatta be elsőként műveit. Tornyai Péter, Kondor Ádám, Sztojanov Georgi és Bali János dedikált számára műveket.

Saját kezdeményezések, előadóművészeti misszió

Művészként fontos cél számára, hogy zenével, kortárs művészettel széles rétegeket szólítson meg és személyes élményt nyújtson a közönség számára.

A komoly és kortárs zene népszerűsítése tehát az egyik célja azoknak a projekteknek, melyeket Koltai Katalin kezdeményezett.

Összművészeti projektek/ a komoly zene népszerűsítése színházi környezeteben: Made in China, Mezítlábas Opera, Paris-Rio-Buenos Aires

Az ifjúság megszólítása: Párbeszéd a zenéről című Szakkollégiumi Koncertsorozat. A sorozatot Koltai Katalin indította és szervezi 2011. februártól kezdve. A sorozat számos egyetemi szakkollégiumban elhangzik, és interaktív koncertekből épül fel.

A gitár repertoár bővítése, a gitár népszerűsítése a kortárs és kamarazenei életben: A gitár repertoár gazdagítása valamint a gitár népszerűsítése is fontos cél számára. Számos saját átiratot készített, melyek közül legkiemelkedőbb Haydn Á-dúr zongoraszonátája, valamint Poulenc: La courte paille c. dalciklusa. Az általa kezdeményezett projektek szélesebb közönséggel ismertették meg a hangszerben rejlő szépségeket.

Pedagógiai tevékenység

Pedagógusként útkeresésének fő célja, hogy a zenélés, művészet élményén keresztül emocionálisan, személyes hangon szólítson meg gyermekeket, és ez által ne csupán zenei, művészeti fejlesztést, hanem általánosabb nevelést és fejlesztést folytasson.

2009. szeptember óta rendszeresen végez társadalmi munkát, az általa kezdeményezett és vezetett Csigalépcső Projekt 2009-2010-ig Ózdon, majd 2010. szeptembertől 2011. februárig Monoron halmozottan hátrányos cigány etnikumú gyerekeket szólított meg, és velük folytatott művészeti nevelést.

A 2009-2010-es tanévben a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény gitár és kamarazene tanára.

Jelenleg a MU Színház munkatársaival együttműködve vezet zenei foglalkozásokat a MULab Színházi Nevelési programban a 11.kerületben.

Munkatársa a Yehudi Menuhin MUS-E művészetpedagógia programjának.

Díjak

Koltai Katalin 2008-2009-ben a holland Huygens Scholarship Programme For Excellent Students ösztöndíjában részesült.

2010 novemberében Hoffmann Rózsától vehette át a Junior Príma Díjat Magyar Oktatás és Köznevelés kategóriában.