Paris-Rio-Buenos Aires ¡DE Budapest!

Bodrogi Éva - ének

Koltai Katalin - gitár

Bartek Zsolt - klarinét

Párizs, Rio de Janeiro és Buenos Aires zenei világa között kalauzolnak minket a Mezítlábas Zenészek. A hangzó térben mindannyian utasokká válunk, körbevesz minket az ének, a gitár és a klarinét hangja. Különleges sightspecific-koncert, ahol a tér különböző pontjairól hallhatjuk Piazzolla, Satie, Villa Lobos, Ginastera, Ovalle dalait és táncait valamint a Mezítlábasok improvizációit.

Kultúrtörténeti háttér:

Heitor Villa-Lobos Brazíliából indult útnak, -magát a „modernizmus” követőjének tartva- és az Années Folles kavalkádjába csöppenve a Montmartre művészszalonjaiban hamar megismerkedett Erik Satie-val és Jean Cocteau-val. Zenéje itt nem számított többé modernnek, viszont sokakat érdekelt az „egzotikus” brazil művész és hazájának népzenéje. Villa-Lobos párizsi élményei hatására válhatott „Brazília nemzeti szerzőjévé”.
Harminc évvel később -talán minden idők leghíresebb argentin zeneszerzője- Astor Piazzolla érkezett Párizsba. A Francia Hatok szellemi központjában a bandeonista, tangószerző a párizsi konzervatórium zeneszerzés osztályában próbált „klasszikus komponistává válni”. Tanárai azonban kifogásolták az egyéni hang hiányát műveiben. A legenda szerint, saját stílusát csak akkor lelte meg, amikor szégyenkezve megmutatta párizsi mesterének korábban írt tangóit.