Mezítlábas Opera

Bodrogi Éva - ének

Gyabronka József - színész

Koltai Katalin - gitár

Bartek Zsolt - klarinét

Török Tamara - Dramaturg

Szereted a zenét, drága Néző? Biztos vagyok benne! S azon belül az évszázadok zenéjét, a népszerű, akkori slágereket? A Mezítlábas Zenészeknek ez a heppjük: hogy megszerettessék mindenkivel. Besurrannak a színre és egy jó kis ropogós Rossini-kvartettel nyitnak: egy színész, két muzsikus egy, csak egy, de milyen! énekesnő..., de, idézve a szállóigévé híresült beregszászi Liliomfit: "...és mindenki énekel!!!" 

Szerelem és szerelmi téboly. A férfi-nő kapcsolat különböző fázisait bemutatva - a megismerkedéstől az ébredező, majd szenvedélyes szerelmen át a féltékenységig, a házasságtörésig és a kibékülésig - válogatásunkat a romantikus opera és irodalom legjelentősebb alkotásainak részleteiből főztük össze.

Gyabronka József goethei soraival Mefisztót idézi, a klarinét-szólam jeleníti meg Faust-ot, Margit áriája szárnyal Bodrogi Éva előadásában. A zenekari alapot, találékony hangszerelésben Koltai Kata adja gitáron, az illúzió mégis tökéletesen operai. Murger bohémjeinek története ugyan álromantikus szenvelgés, amelyben az érzelem "szétmarcangolta a költő szívét...", de Mimi éneke poétikus finomságával ma is hódít. Bartek Zsolt lendületes klarinét-frázisai hitelesítik Carmen Seguidillá-ját, azt is megtudjuk, hogy a férfifaló cigánylány úgy csábítja rosszra az őt elfogó hadnagyocskát, hogy annak baszk anyanyelvén szól hozzá, (pont úgy ne tudna?!?) Csak ámulni lehet, hogy mire képes a mini-együttes, hiszen Donizetti veszekedős duettjétől /végre!/ a kortársabb, mindössze 80 éves, szépkorú Poulenc-műhöz érkezünk. Apollinaire Theréziász emlői című, szinte dadaista textusa Übü-királyi abszurd: a drámai szoprán címszereplő, kerül, amibe kerül, férfivé szeretne válni. A színészi kvalitásokban is dúskáló Bodrogi Éva, miközben varázslatos koloratúrákkal nyűgöz le, kipukkasztja lufi-melleit és diadalmámorban zengi az elnyert férfiasság ódáját. 
Friss hangvétel, mámoros kacagás: így lehet megszerettetni az operát, nem is olyan elvont unalom az! Mezítláb vannak ugyan, de a szellem és a tehetség pajkos ünneplőbe öltözteti őket.


Az előadás létrejöttéről:

 Megihletett bennünket az a nyelvi kavalkád, szellemi pezsgés, amely a romantika korának Európáját jellemezte. Hihetetlen gyorsasággal terjedtek szerte Európában az irodalmi és zenei újdonságok; alig jelent meg egy-egy népszerű regény vagy színdarab, már el is készült belőle a librettó és ennek nyomán az opera. 

Az olasz zeneszerző francia témát dolgoz fel (Puccini: Bohémélet), a francia pedig spanyolt (Bizet: Carmen), esetleg németet (Gounod: Faust), sőt, egy harmadik francia zeneszerzõ – igaz, ő egy évszázaddal később – egyenesen az afrikai Zanzibárt idézi meg (Poulenc: Tiresias keblei). Az olasz zeneszerző olasz témájú operáját (Donizetti: Don Pasquale) Párizsban mutatták be.