A NAGYVÁROSOK MÁRIÁJA

Láng Annamária és a Mezítlábas Zenészek vendégjátéka a Katona József Színházban

Egy nő története tangóban

Maria de Buenos Aires Astor Piazzollának, "minden idők tangókirályának" egyetlen operája. Főszereplője, Mária, kopott kis macskaként szédeleg a nagyváros utcáin és éli meg a női lét szélsőségeit; a melankolikus és érzéki nő állandóan kísért a "gyászban dorbézoló városban". A harmonika hangja által megidézett prostituált alakja nemcsak az operában, hanem Piazzolla tangódalaiban is gyakran felbukkan. 

A 60-as évek végén íródott opera, amelynek címszerepét Piazzolla szerelme, későbbi felesége, Amelita Baltar játszotta, igazi botránykő volt a korabeli Argentínában. A tangó konzervatív őrzői éppúgy támadták a szerzőt, mint a katolikus egyház, amely a szöveg radikális cenzúrázását követelte.

Nagyvárosok Máriája című produkció stábja egy éves előkészítő munkafolyamat után, elsőként kapott engedélyt Astor Piazzolla jogutódaitól az operarészletek és tangódalok magyar nyelvű bemutatására. Így jöhetett létre a koncertszínházi előadás, amelyet a szürreális képekben burjánzó latin-amerikai költészet és a zeneszerző lenyűgöző, a tangózenét újragondoló kompozíciói ihlettek. Máriát Láng Annamária énekli és játssza. 

Bemutató: december 12., 13., 14., Sufni, illetve január 16-án és 17-én, február 6-án és 8-án. 
Az előadás decemberi és januári időpontokon kívül valószínűleg az évad során többször is - előreláthatólag havonta kétszer - műsoron lesz.

Zene: Astor Piazzolla
Szöveg: Horacio Ferrer
Fordította: Závada Péter, Zöldi Gergely

Előadják: 
Láng Annamária és a Mezítlábas Zenészek Kvintettje

Dóczi Áron - hegedű
Bartek Zsolt - klarinét
Koltai Katalin - gitár
Szatzker Zsanett - harmonika
Fervágner Csaba - nagybőgő

Jelmez: Nagy Fruzsina
Dramaturg: Török Tamara
Mozgás: Vámos Veronika
Zenei rendező: Koltai Katalin
Rendező: Rába Roland

Részletek az előadásból:

 

https://www.youtube.com/watch?v=fRZ3Z-vLFX8

https://www.youtube.com/watch?v=xe-aBX0AM80